Atxik azoka ardo eta literatura engaiatuen erakusleiho izanen da

Martxoaren 30ean eta 31n iraganen da, Senpereko Inharrian. 38 ardo ekoizle, hamazazpi argitaletxe eta hiru musika talde izanen dira. Hainbat tailer eta hitzaldi ere antolatu dituzte.

Senpereko Atxik azokaren antolatzaileen argazkia, promoziorako prentsari igorria. ATXIK!
Senpereko Atxik azokaren antolatzaileen argazkia, promoziorako prentsari igorria. ATXIK!
Joanes Etxebarria.
2024ko martxoaren 16a
05:00
Entzun

Lan egun gogor baten ondotik, ardo bat, liburu on bat eta musika pieza bat entzutea «triptiko magikoa» da Adrien Goudier Senpereko Mahatsa sotoaren eramailearentzat. Parisen ikusi zuen gisa bereko azoka bat lagun artean aipatu, eta azkenean martxoaren 30ean eta 31n gauzatuko dute hastapeneko ideia, Atxik izenekoa. Ardo ekoizleak, argitaletxeak, sukaldariak, musika taldeak eta hizlariak izanen dira Senpereko Inharrian.

Parisko azoka batetik inspiratua bada ere, Atxik argiki «markatua» da engaiamendu aldetik. Literaturaren aldera so eginez, aski da argitaletxeen zerrendari behatzea: Gatuzain, Ekintza Zuzena, NADA... Gazte literatura, feminismoa, politika eta ekologismoa izanen dira erakusmahaietan, besteak beste. «Jendeak imajinatzen du literatura engaiatua izanen dela ardoaren inguruan», baina engaiatu hitza atxiki dutela laburbildu du Goudierrek; hots, politikoki engaiatua dela azoka.

«Jinen den jendeari pentsatu aitzin, ardo egileei eta argitaletxeei pentsatu dugu. Ardo egileek argiki erraten dute kakan direla; aurten iduri zait ardo etxalde kopuru aski harrigarria zerratuko dela».

ADRIEN GOUDIERSenpereko Atxik azokako antolatzailea

Ardo ekoizleekiko ere engaiatua izanen da, elkartasun ikuspegi batetik pentsatua izan baita, Goudierrek dioenez: «Jinen den jendeari pentsatu aitzin, ardo egileei eta argitaletxeei pentsatu dugu. Ardo egileek argiki erraten dute kakan direla; aurten iduri zait ardo etxalde kopuru aski harrigarria zerratuko dela». Ondorioz, ardo ekoizleek ez dute erakusmahaia pagatuko, eta ardo salmenta zuzena eginen dute. Mahatsa sotoan proposatzen diren ardoen ekoizleak izanen dira azokan. Goudier jakitun da aro txarra bateko, bankuen laguntzarik eza besteko, egoera zaila bizi dutela: «Gudukatzen dira, erresistentzia egiten dute, eta ez da aisa. Gure maneran lagundu nahi ditugu».

Denetariko elikagaiak

Ardo ekoizleak 38 izanen dira orotara: anitz Euskal Herrikoak, baina Frantziako zenbait eskualdetakoak ere bai. Argitaletxeak hamazazpi, eta hor ere gehienak Euskal Herrikoak eta beste batzuk Frantziakoak. Horiez gain, hainbat hitzaldi izanen dira: Idoia Rodriguez Mondragon, Asisko Urmeneta, Olivier Maverlan, Emma eta Maialen Arestegi, Elorri Reca, Ander Lipus, Txomin Hiriart-Urruti, Mathieu Leonard eta Auxtin Zamora. 

Janari aldetik, chefak izanen dira asteburu osoan: larunbatean, Cedric Marinelo Donibane Lohizuneko Bar Basque jatetxeko sukaldaria; igandean, Vivien Durand Lormonteko (Okzitania) Prince Noir jatetxekoa; eta, asteburu osoan, sukaldaritza begetala eskaintzeko, Cristelle Gautier chefa eta Alison Arraud Angeluko onddo hazlea. Azokaren aurkezpen testuan, Atxik azokaren balioak azietara eramatea hitzematen dute, «zirkuitu laburrean lortua eta konprometitua». Sukaldaritza begetala, berriz, «haragiaren alternatiba» soilik ez, «grinaz eta sormenez prestatua» izanen dela iragarri dute.

«Euskal Herria gune egokia da nahasketa hori egiteko», Goudierren arabera. Antolatzaileak azokan izanen den Le 5eme Art liburu dendako eramailearekin aipatuak ekarri ditu, egiten duten lana definitzeko: «Haiek eta gu ardo egile eta idazleen azken enbaxadoreak gara». Eta liburu eta ardoen arteko harmonia ez «baita zaila», haren ustez, abenturak iraun lezake. Argitaletxe eta ardo ekoizleen artean ukan dituzten erantzun baikorrak ikusirik, Goudierrek segurtatu du bigarren aldi baterako baliratekeela beste hainbeste parte hartzaile jadanik.

PARTE HARTZAILEAK

  • Argitaletxeak.

     Euskal Herria: Maiatz, Haria, Herrima, Gatuzain, Erein, Pamiela, Lapurdi 1609, Meettok, Ekintza Zuzena, Le 5ème Art.
    Besteak: Le Bas du Pavé, Nouriturfu, Editions Syllepse, Octopus, Abeille et Castor, NADA, Les Editions du Bout de la Ville.
     

  • Ardo ekoizleak.

    Euskal Herria: Bardea, Dominica, Bordaxuria, Etxondoa, Aristu, Baztango Xurie, Goienetxea, Amama, Garai Brewery, Egiazki, Herismendia eta Lizarnoa.
    Besteak: Beaujolais, Rhône, Bordele, Loire, Languedoc-Roussillon, Hego-Mendebaldea.

  • Musika taldeak. Martxoaren 30ean, 19:00etan: Atxik DJ, O’o eta Latwal.

 

Iruzkinak
Ez dago iruzkinik

Ordenatu
0/500
Interesgarria izango zaizu
Nabarmenduak
Orain, aldi berria dator. Zure aldia. 2025erako 3.000 babesle berri behar ditugu iragana eta geroa orainaldian kontatzeko.