Ez da harritzekoa. Deshazkundearen bidea aukeratzen badugu, arazoaren neurria aztertu behar dugu, aurrean aurkituko duguna zer den. Iturritik urtero 9.000 milioi tona CO
Eta, halere, sinestuta gaude gure eguneroko jarduera aldatuz arazoa konponduko dugula, hori baita nagusiki politikarien mezua. Alabaina, Europako nekazaritza eremu osoa ekologiko bihurtuko balitz, 57 urte beharko genituzke nekazaritzaren bitartez jarduera guztiek urte bakar batean sortzen duten arazoa deuseztatzeko. Sektore bakar batek, ez nekazaritzak ez energetikoak, ez du berak bakarrik ezer konponduko, gaur egungo gizarte eredua aldatzen ez bada behintzat.
Baina oztopoak dira nagusi. Alde batetik, herrialdeek politikoki hartu dituzten konpromisoekin ez goaz urrutira. Europako herrialdeek bainuontziko iturria ixteko konpromisoa hartu zuten 2008-2012ko epean, CO2ren isurketen 337 milioi tona murrizteko helburua sinatuz. Urteroko 4.000 milioi tona isurtzearen parean hutsala dirudi. Erabaki dute politikariek bizkarra ematea geratzen diren urteroko 3.663 milioi tonako isurketei?
Beste alde batetik, ezintasun pragmatikoa topatzen dugu. Ipuineko jostunak zazpi euli hil zituen kolpe batez, eta guk horrelako zerbait beharko genuke eraginkorrak izateko. Jarrai dezagun bainuontziaren ereduarekin eta marratxoa egin dezagun duela 30 urte zegoen ur mailan eta beste bat gaur egun dagoenean. Aurreko mailara edo antzeko batera bueltatzea desiragarria litzateke, gure sistema ekonomikoan eta bizimoduan ondorioak ez pairatzeko bederen. Beraz, urteroko 4.000 milioi horien igoera geratzeaz gain, atzerako bidea ere hartzeko planak egin beharko genituzke. Arazoa da bi marratxoen artean ia 800.000 milioi tona CO
Nekazaritza ekologikoaz edozein zalantza edo galdera izanez gero:
Biolur-Gipuzkoa Nekazaritza Ekologikoaren Aldeko Gipuzkoako Elkartea.Tel.: 943-76 14 47
[email protected]
ENEEK - Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseilua.Tel.: 902-54 01 65
[email protected]