Ahuntz-gazta entsalada

Entsalada, gainean ahuntz gazta duela. IKER MARKINEZ
Iker Markinez.
2025eko otsailaren 28a
05:00
Entzun

Ahuntz gazta oinarri hartuta prestatu du Iker Markinezek aste honetako errezeta.

Bi patata

Hiru raf tomate

Lau marrubi

Letxuga bat

Tipulin bat

Irasagarra

Intxaurrak

Oliba olioa

Ozpina

Ziapea

Gatza

1. urratsa

Honelako entsalada bat prestatzeak ez du aparteko zailtasunik, eta osagaiek emango diote berezitasuna. Beraz, zenbat eta osagai, kolore eta testura gehiago izan, orduan eta entsalada erakargarriagoa osatuko dugu.

2. urratsa

Errezeta prestatzen hasteko, lehenik eta behin patatak egosiko ditugu. Lapiko bat urez bete eta bertan egosten jarri patatak. Pataten tamaina kontuan hartu eta ongi bigundu arte eduki uretan, ordu erdi bat, gutxi gorabehera. Ondoren, atera eta hozten utzi.

3. urratsa

Oraindik ez da gure baserrietako tomateen sasoia, baina bai raf motako tomateena. Normalean, Levante aldetik iristen zaizkigu, Herrialde Katalanetatik. Tomateak garbitu eta pusketatxoetan moztu. Letxuga garbitu eta moztu juliana eran. Ondoren, marrubiak garbitu eta bakoitza lau puskatan moztu. Intxaurrak zuritu eta mamia atera ostean, zatitxo txikiagoetan moztu. Irasagarra ere laukitxoetan moztu.

4. urratsa

Azkenik, tipulina puska oso txikietan moztu, eta ontzi batean jarri. Ontzi horretara oliba-olio txorrotada bat bota, eta ozpin eta ziape pixka bat ere bai. Ongi nahastu dena.

5. urratsa

Ahuntz gazta errulo forman topatuko dugu normalean. Erruloa lau xafla borobiletan moztu. Patatak zuritu eta bakoitza lau xaflatan moztu.

6. urratsa

Patata xaflak plateraren erdian jarri. Gatz pitin bat bota. Gainean letxuga moztua jarri, eta eman menditxo baten forma. Tomate puskak, berriz, letxugaren inguruan kokatuko ditugu. Irasagar zatiak tomateen tarteetan jarri, eta irasagar bakoitzaren gainean intxaur pusketak zabaldu, baita tomateen inguruan ere.

7. urratsa

Azkenik, plantxa edo zartagin bat berotzen jarri, eta, ondo berotu denean, bota ahuntz gaztazko lau xaflak bertara, batere oliorik gabe. Pazientzia pixka bat izanda, eta gazta zatiak ukitu gabe, utzi xaflak zartaginean, beheko aldea erre eta gorritu arte. Gorritu direnean, atera eta jarri gazta zati bakoitza letxugaren gainean.

8. urratsa

Bukatzeko, entsalada ongi-ongi bustiko dugu olioz, ozpinez eta ziapez egindako nahastea botata.

Iruzkinak
Ez dago iruzkinik

Ordenatu
0/500
Orain, aldi berria dator. Zure aldia. 2025erako 3.000 babesle berri behar ditugu iragana eta geroa orainaldian kontatzeko.