Ofiziala da Arabako Errioxan ekoizten den ardoarentzat sor-marka propio bat egiteko eskaera. Abra upategi elkarteak jakinarazi du hilabete honetan izendapen berria martxan jartzeko dokumentazioa aurkeztu diotela Eusko Jaurlaritzari, hari dagokiolako eskumena. Arabako Mahastiak izena jarri nahi diote.
Errioxako ardoaren sor-markak duen kudeaketari buruz duten ezinegona azaleratu dute azkenaldian Arabako hainbat ardogilek. Egoera horretan zer egin eztabaidatzen aritu dira azken hilabeteotan, eta Abrak azaldu du 40 upategik baino gehiagok herrialdean babes eremu berri bat sortzea erabaki dutela. Horren helburua "ustiapenen etorkizuna bermatzea" izango litzateke, negozio eredu "bereizi bat" errespetatuz eta mahastiari dagokion balioa aitortuz.
Sektore osoari irekita dagoen esparru berri bat eskaini nahi dute sor-markaren bidez, euren produktuak bereizteko aukera izan dezaten.
Artadiren urratsa
Azken urteotan izan duen hedatze handiaren ondorioz, Errioxa sor-markan oso kalitate desberdineko ardoak daude, eta horrek zaildu egiten du kalitate goreneko ardoak bereiztea. Eztabaida berria ez den arren, azken urteotan lehertu da, batez ere upategi sonatu batek, Guardiako Artadik, jatorri izena uzteko asmoa zuela kaleratu zuenetik. Bere hitza bete eta 2016. urtearekin batera Errioxatik atera zen Artadi. Salmentak ongi joan zaizkiola ziurtatu du upategi horretako jabeak, Juan Carlos Lopez de Lacallek. Ardo gehienak Euskal Herritik eta Espainiatik kanpo saltzen ditu.
Inork ez zuen Artadiren bidea jarraitu, baina Arabako Errioxako upategi txiki askoren ezinegona ikusita, erreforma batzuk egiteko prest azaldu zen Errioxako Kontseilu Arautzailea, sor-markaren barruan dauden eskualde desberdinei presentzia gehiago emateko asmoz.